czwartek, 30 kwietnia 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam pieczoną paprykę pod każdą postacią - nabiera wówczas niezwykłego aromatu i smakuje zupełnie inaczej niż na świeżo (choć w takiej formie też ją uwielbiam). Wstyd się przyznać, ale to był mój pierwszy raz kiedy oprócz samego pieczenia postanowiłam papryki jeszcze nafaszerować i już wiem, że niebawem będę musiała zrobić to po raz kolejny. A później po raz kolejny i jeszcze kolejny - chociaż wymaga to trochę pracy i pochłania trochę czasu, zdecydowanie warto spożytkować go właśnie w taki sposób :)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym
Składniki na 2 porcje:
100 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
200 g mięsa mielonego z indyka
20 g ziaren słonecznika
50 g mozarelli
pół opakowania passaty pomidorowej
cebula
pieprz, sól, przyprawa meksykańska
2-3 duże papryki
tłuszcz do smażenia
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 376 kcal
B: 31,2 g T: 12,4 g W: 36,7 g
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni, następnie dodać mięso mielone, przyprawę meksykańską, pieprz i sól do smaku, podsmażyć. Dodać passatę i redukować, aż do uzyskania gęstego sosu. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną, dodać do mięsa razem z ziarnami słonecznika, całość dokładnie wymieszać. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i faszerować przygotowaną masą, na wierzchu położyć mozarellę. Gotowe papryki układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zapiekać w 180 stopniach przez około 35-40 minut.

3 komentarze: