poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki


Nie jadam pieczywa zbyt często, ale naszła mnie ostatnio wielka ochota na warzywną pastę do kanapek. Mój wybór padł na soczewicę, bo od dłuższego czasu dumałam nad zakupioną już dość dawno paczką. Do soczewicy zdecydowałam się dodać pieczoną paprykę - jeśli nigdy nie piekliście papryki, zdecydowanie musicie to zmienić! ;) Pachnie niesamowicie i świetnie smakuje - można dodać ją do sosu pomidorowego, zupy, czy jak w tym przypadku, do pasty kanapkowej.

Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki
Składniki:
100 g czerwonej soczewicy
300 g czerwonej papryki (2 sztuki)
20 g sera feta
2 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
pieprz, sól
5 łyżeczek oliwy z oliwek

wartość energetyczna w 100g: ok. 125 kcal
B: 8 g T: 14,5 g W: 3 g

Soczewicę wypłukać na sitku, zalać wodą, lekko posolić, gotować do miękkości. W tym czasie paprykę pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w nasmarowanym 1 łyżeczką oliwy naczyniu żaroodpornym, skropić 2 łyżeczkami oliwy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, ściągnąć skórkę, a następnie zblendować razem z ugotowaną soczewicą, serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz przyprawami.

1 komentarz: