wtorek, 23 września 2014

Krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

 Jako, że dawno nie było żadnej zupy, a mamy dziś pierwszy dzień jesieni i na dworze zrobiło się na prawdę nieprzyjemnie, to najwyższa pora na coś rozgrzewającego na blogu! ;) Zupy z dodatkiem imbiru to idealna propozycja na jesienny posiłek, gdy za oknem szaro i zimno.

Składniki na 6 porcji:
1 kg marchwi
150 g cebuli
2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki curry
1,5 l bulionu
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego bądź innego tłuszczu do smażenia

wartość energetyczna 1 porcji: 154 kcal

Czosnek, cebulę, imbir oraz curry podsmażyć na rozgrzanym w większym garnku tłuszczu. Dodać pokrojoną w plasterki, bądź startą na tarce z większymi oczkami marchew, podsmażać przez chwilkę. Zalać bulionem, gotować do miękkości, zblendować, na koniec dodać mleko kokosowe i ewentualnie przyprawić do smaku.

1 komentarz:

  1. konsystencja dla mnie idealna! a mleczko kokosowe na pewno genialnie urozmaica smak :)

    OdpowiedzUsuń